Orivesi tutuksi, Nysse omaksi jutuksi

Orivesi - joustavaa kulkemista joukkoliikenteen solmukohdasta käsin

Orivesi sijaitsee itäisellä Pirkanmaalla, Tampereen kaupunkiseudulla maanteiden ja rautateiden risteyskohdassa. Orivedeltä on Tampereelle matkaa 40 km, Jyväskylään 109 km, Helsinkiin 193 km ja Turkuun 196 km. Julkiset liikenneyhteydet eri suuntiin niin busseilla kuin junillakin ovat hyvin toimivat.

Orivesi-Tampere väliä kulkevat ahkerasti mm. työssäkäyvät ja opiskelijat. Orivesi sijaitsee Nysse-liikenteen E-vyöhykkeellä ja lipputuotteeksi Orivesi−Tampere -välille tarvitaan 5 vyöhykkeen lippu.

Työ- ja opiskelumatkalaisten on mahdollista yhdistellä joustavasti bussi- ja junamatkoja. Tähän on ratkaisuna henkilökohtainen yhdistelmälippu Nysse+VR. Lippu sisältää Nysse-bussien matkat sekä junalipun Orivesi−Tampere -välillä. Lippu on voimassa 30 päivää. Nysse-lippu ladataan Tampereen matkakortille ja junamatkojen osalta lippuna toimii paperinen VR:n kausilippu.

Orivedellä ajavat Tampereen seudun joukkoliikenteen vuorot:

  • Linja 41 Orivesi - Kangasala
  • Linja 49 Orivesi - Eräjärvi - Pohja
  • Paunu Oy:n 95 ja 95x liikennöimät linjat
  • Töysän Linja Oy:n liikennöimät 95 ja 95x linjat


Reittikohtaisia paperiaikatauluja saatavissa kaupungintalon aulasta.

NOPA palvelee kaupunkilaisia sisäisessä liikenteessä

NOPA palvelee kaupunkilaisia sisäisessä liikenteessä. NOPA tulee sanoista ”Noudan, palvelen”. NOPAssa käytetään kahden vyöhykkeen maksua ikäryhmittäin ja autoissa voi maksaa Nysse-kortilla.

Matkakortin voi hankkia ja ladata Nella Nettilatauksesta tai Tampereen Frenckellin asiakaspalvelupisteestä. Korttia voi ladata Oriveden R-kioskilla.

Lisätietoa Oriveden kaupungin verkkosivuilta.

Helmipaikka kesällä ja talvella

Oriveden kaupungissa on 9400 asukasta. Kesäisin asukasmäärä kasvaa huomattavasti 3600 vapaa-ajanasunnon ansiosta. Kaupunki on tunnettu kulttuuripaikkakuntana, jossa sijaitsevat Purnun ja Leporannan taidekeskukset. Orivedeltä löytyy myös ainutlaatuinen, Ylen Egenlandissa esiintynyt Hörtsänän arboretum.

Suomen juhlavuonna Orivedeltä nimettiin jopa kaksi luontohelmeä: Eräpyhä ja Pukala. Oriveden luonto tarjoaa elämyksiä läpi vuoden.

Oriveden perinteisiä Mämmilän Meininkejä vietetään tänä vuonna 8.−10. kesäkuuta. Viikonloppu tarjoaa monipuolisia tapahtumia ympäri kaupunkia ja maaseutua. Osana Meininkejä järjestetään ensimmäistä kertaa Oriveden Vanhat talot ja pihat -tapahtuma. Seudun historialliset talot, tilat ja pihat ovat avoinna yleisölle lauantaista sunnuntaihin 9.-10. kesäkuuta.

Talvisin Orivesi tarjoaa upeat hiihtomaastot, joita hoidetaan rakkaudella ja pieteetillä, sekä lukuisia mielenkiintoisia tapahtumia. Tapahtumavuoden Orivedellä käynnistää Villasukkajuoksun SM-kisat, jotka järjestettiin ensimmäisen kerran 26.1.2019.