Lapset

Lastenlipun voivat ostaa 16-vuotiaat ja sitä nuoremmat matkustajat. Kuljettajalla on oikeus tarkistaa lapsen ikä. Jos lapsi näyttää ikäistään vanhemmalta, voi hän pitää mukanaan esim. passia tai Kela-korttia.

Alle 7-vuotiaat saavat matkustaa maksutta maksavan matkustajan tai muutoin matkaan oikeutetun mukana.

Päiväkotiryhmissä yhtä maksavaa aikuista kohden saa matkustaa maksutta enintään kuusi alle 7-vuotiasta lasta.

Lasten annetaan aina poistua ensin bussista. Jos lapsi tulee aikuisen perässä, kuljettaja ei välttämättä näe peilistä pientä poistujaa.

Lastenvaunut ja rattaat

Vaunuissa tai rattaissa matkustavan lapsen kanssa voi nousta kyytiin maksutta kaikilla vyöhykkeillä (yömaksua ei peritä). Maksuttomuuden perusteena on turvallisuus - lasta ei näin tarvitse jättää yksin maksamisen ajaksi. Tyhjät tai kokoon taitetut rattaat, kantoliina tai -reppu eivät oikeuta maksuttomaan matkaan. Jos vaunut joudutaan kuljettamaan matkatavarana (bussit, joissa ei ole vaunuille varattua tilaa), matkasta ei peritä maksua.

Näytä pysähtymismerkki ajoissa ja selvästi kättä heilauttamalla. Käytä pimeällä apuna heijastinta tai esimerkiksi kännykän valoa. Ruuhka-aikana et ehkä pääse ensimmäiseen vuoroon, sillä keskisillalla voi olla muita matkustajia, vaunuja tai esimerkiksi rollaattorin käyttäjä.

Nouse kyytiin bussin keskiovesta.  Työnnä vaunut tai rattaat bussiin menosuunta edellä.

Sijoita vaunut tai rattaat etupenkkirivistön taakse, niiden oikea kylki kulkusuuntaa kohti. Jos kyytiin tulee muita vaunuja, sijoitetaan ne ensimmäisten jatkoksi. Ota huomioon myös muut matkustajat. Kaikkien on päästävä liikkumaan ja poistumaan turvallisesti. Pyydä tarvittaessa rohkeasti apua.

Lukitse renkaat ja pidä vaunuista tai rattaista kiinni, sillä joskus liikenteessä voi tulla äkkijarrutuksia. Lapsen on matkustettava vaunuissa tai rattaissa koko matkan ajan. Huolehdi, että vaunut ovat tukevasti paikoillaan ja pysyttele itse niiden lähellä.

Käytä vaunupainiketta poistuessasi. Turvallisin tapa on mennä itse ensin ja vetää vaunut tai rattaat perässä.

Älä jätä lasta ilman aikuisen valvontaa. Säännöt ja ohjeet on laadittu, jotta kaikkien matkanteko sujuisi turvallisesti.