Uudesta maksuvyöhykejärjestelmästä päästiin sopuun

24.06.2015

Tampereen kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunta pääsi sopuun uudesta maksuvyöhykejärjestelmästä. joka otetaan käyttöön 6.6.2016 Tampereella, Pirkkalassa, Kangasalla, Lempäälässä, Nokialla, Ylöjärvellä, Orivedellä ja Vesilahdessa.

Vyöhykejärjestelmä muodostuu kuudesta kaupunkiseudun yhdyskuntarakenteeseen perustuvasta etäisyysperusteisesta maksuvyöhykkeestä. Taksavyöhykkeet muodostavat selväpiirteisen taksajärjestelmän, jossa matkan pituudella ja lipun hinnalla on yhteys. Lippu sisältää aina vähintään kahden vyöhykkeen matkustusoikeuden.

Alkuperäistä esitystä muutettiin siten, että opiskelijoiden arvolippu säilyy käytössä jatkossakin, ja myös yli 30-vuotiaat opiskelijat ovat edelleen oikeutettuja opiskelija-alennukseen silloin, kun he ovat oikeutettuja myös Kelan opintotukeen. Lautakunta edellyttää, että 4-6 vyöhykettä sisältävien lippujen hinnoittelun alentamista selvitetään jatkosuunnittelussa ja talousarvion 2016 valmistelussa. Esityksen muutoksesta teki puheenjohtaja Pekka Salmi.

Joukkoliikenteen asiakashinnat 6.6.2016 alkaen päätetään vuosisuunnitelman hyväksymisen yhteydessä tammikuussa 2016.

Uusi vyöhykepohjainen taksajärjestelmä

Uudistuksessa koko seudulle muodostetaan yhtenevät asiakasryhmät ja lipputyypit. Hinnoittelun lähtökohtana on normaalihintainen kerta-, arvo- tai kausilippu, josta annetaan alennuksia lapsille, nuorille ja 65 vuotta täyttäneille matkustajille.

Maksuvyöhykkeitä muodostetaan kuusi. Saman vyöhykemäärän mittainen matka on aina samanhintainen riippumatta siitä, minkä vyöhykkeiden välisestä matkasta on kyse. Näin ollen matka on saman hintainen esimerkiksi Tampereella A- ja B-vyöhykkeiden välisellä matkalla kuin Ylöjärvellä D- ja E-vyöhykkeiden välillä.

Käyttöönotettavat ikäryhmät ovat:
- Lapset (7–16-vuotiaat)
- Nuoret (17–24-vuotiaat)
- Opiskelijat (25 vuotta täyttäneet, seudulla asuvat päätoimiset opiskelijat)
- Aikuiset (25 vuotta täyttäneet)
- Seniorit (65 vuotta täyttäneet, kotipaikasta riippumatta),

Yksin lasta vaunuissa tai rattaissa kuljettavan matkustajan maksuton matkustusoikeus ulottuu koko kaupunkiseudulle.

Vaihto-oikeus on 1 tunti 1-3 vyöhykettä sisältävillä matkoilla ja 2 tuntia 4-6 vyöhykettä sisältävillä matkoilla.