Yhdistä juna- ja bussimatkat kausilipulla!

Nysse-alueen junaliikenne on tuonut Tampereen seudun joukkoliikenteeseen uuden vaihtoehdon. Uudet vuorot ovat osa Pirkanmaan lähijunakokeilua, jossa ovat mukana Liikenne- ja viestintäministeriön lisäksi Tampereen kaupunkiseudun kuntia, VR, Nysse ja Pirkanmaan liitto.

Nyssen 30 ja 360 vuorokauden kausiliput kelpaavat 3.2.2020 alkaen yhteysväleillä Nokia - Tampere (vyöhykkeet ABC), Lempäälä - Tampere (vyöhykkeet ABC) ja Orivesi - Tampere (vyöhykkeet ABCDE). Nysse-lipuissa ovat voimassa Nyssen ikärajat sekä yölisä.


Matkaohjeita › Junaliikenteen reitit › Junien aikataulut & Hyödyllisiä linkkejä ›


Toimi näin, kun matkustat Nyssen kausilipulla junassa

Kausilippua voit käyttää junissa 3.2.2020 alkaen. Leimaa lippu ennen junaan nousemista. Tampereen, Nokian, Lempäälän ja Oriveden asemien laitureilta löytyy matkakortinlukijoita, jotka toimivat samalla tavalla kuin busseissa. Ainoa ero on, että matkakortti käytetään lukijalaitteella ennen junaan nousemista. Muista käyttää matkakortti lukijassa myös vaihtomatkoilla!

Laiturilukijoiden sijoittelu - Tampereen asema

Laiturilukijoiden sijoittelu - Nokian asema 

Laiturilukijoiden sijoittelu - Lempäälän asema

Oriveden keskustan rautatieasemalla ja Oriveden seisakkeella on kummassakin yksi laiturilukija.

Laiturilukijan näytöllä näkyy

1. vyöhyke, jolla laiturilukija on
2. aseman nimi
3. kellonaika

Aseta matkakortti laiturilukijan lukualueelle (4).

Leimaustilanteessa laiturilukijan näytöllä näkyy

1. merkki leimauksen onnistumisesta tai epäonnistumisesta
2. leimattu lipputuote
3. leimatut vyöhykkeet
4. kauslilipun viimeinen voimassaolopäivä
5. matkakortilla olevan arvolipun saldo

Nella Nettilatauspalvelun kautta tehdyt lippuostokset latautuvat matkakortille myös laiturilukijassa. Huomaa tässäkin kahden tunnin viive ostoksen ja latauksen välillä.

Junissa kiertää konduktöörejä tarkistamassa matkalippuja. Liputtomalta tai leimaamattomalla lipulla matkustavalta voidaan periä tarkastusmaksu.

Huom. Junissa yölisää ei voi maksaa käteisellä, joten yöaikaan kello 00 - 4.40 matkustettaessa matkakortilla on oltava arvoa lisän maksamista varten (laiturilukija veloittaa yölisän matkakortilta automaattisesti, ja junaan noustessa myös yölisä on oltava maksettuna). Arvolippu ei käy junissa matkan maksamiseen.


Matkaohjeita

Nysse-lipuilla matkustettaessa voimassa ovat myös junissa Nyssen ikärajat. Muut matkustamisen ohjeet noudattavat VR:n ohjeistuksia.

Nyssen kausiliput kelpaavat sekä lähiliikenteen että kaukoliikenteen junissa Tampereen seudun asemien välillä (Tampere, Nokia, Lempäälä, Orivesi ja Oriveden keskusta). Lähiliikenteellä tarkoitetaan kirjaintunnuksilla R ja M ajettavia junia, kun taas pitkämatkaista kaukoliikennettä ajavat Intercity- ja Pendolino-junat sekä kiskobussit. Osa junaliikenteen säännöistä on erilaisia lähi- ja kaukoliikenteessä.

Nyssen kausilipulla matkustaessa kaukojunaan ei varata istumapaikkaa. Voit istua vapaille paikoille, mutta anna aina etusija paikan varanneelle matkustajalle.

Lastenvaunut kulkevat kaikissa junissa maksutta. Lähijunissa lastenrattaiden kanssa matkustava matkustaa ilmaiseksi, kaukojunissa matkustajalla on oltava lippu. Pyörätuolin kanssa voi matkustaa Nyssen kausilipulla ilman paikanvarausta sekä lähi- että kaukojunassa. Jos juna on aivan täynnä, konduktööri voi harkintansa mukaan evätä pääsyn junaan pyörätuolilla. Pyörätuolipaikan voi varmistaa ostamalla lipun etukäteen VR:n myyntikanavista. Saattaja pääsee lähijunaan ilman lippua, jos vammaisella matkustajalla on EU:n A-merkintäinen vammaiskortti, näkövammaiskortti tai pyörätuoli. Kaukojunaan saattajan on hankittava ilmainen saattajalippu VR:n myyntikanavista.

Lemmikin tai polkupyörän kanssa matkustava ei voi käyttää matkan maksamiseen Nyssen kausilippua kaukojunissa. Tällöin paikka on varattava etukäteen ja lippu ostettava VR:n myyntikanavista. Lemmikistä ja polkupyörästä veloitetaan kaukojunissa myös lisämaksu.

Huomaa myös, että kaikki junat eivät ole esteettömiä.

Tutustu tarkemmin VR:n ohjeistukseen:


Junaliikenteen reitit

VR liikennöi lähijunavuorot linjatunnuksella M reiteillä Tampere – (Tesoma) – Nokia, Tampere – Lempäälä – Viiala- Toijala ja Nokia – Tampere – Lempäälä – Viiala – Toijala. Tesoman seisake avataan vuoden 2020 lopulla, jolloin M-juna alkaa pysähtyä myös Tesomalla.

Lisäksi Tampereen ja Toijalan välillä kulkee R-junia, jotka jatkavat Hämeenlinnan kautta Riihimäelle asti. Osa R-junista kulkee Helsinkiin asti.

Nysse-liput eivät oikeuta matkustamiseen koko Pirkanmaan junaliikenteen alueella. Nysse-liput ovat käytössä Nyssen toimivalta-alueella eli yhteysväleillä Nokia - Tampere (vyöhykkeet ABC), Lempäälä - Tampere (vyöhykkeet ABC) ja Orivesi - Tampere (vyöhykkeet ABCDE).


Junien aikataulut ja muita linkkejä

Junien aikataulut löytyvät reittioppaasta.
Aikataulut löytyvät myös VR:n aikataulupalveluista.

Lähijunista lisätietoa VR:n sivuilla

Lähijunapilotti Pirkanmaan liiton sivuilla

Tampereen rautatieasemalta pääset kätevästi moniin kohteisiin, tutustu karttaan!

Linkin takaa löytyvään karttaan olemme poimineet muutamia kiinnostavia kohteita Tampereen keskustasta ja ohjeet, miten niihin pääsee rautatieasemalta. Ja kausilippulaiset kulkevat tietysti samalla lipulla sekä junassa että bussissa!