Tarkastusmaksut käyttöön Tampereen seudun joukkoliikenteessä

23.08.2016

Matkalippujen tarkastusmaksut otetaan käyttöön Tampereen seudun joukkoliikenteen busseissa. Samalla tarkastustoiminta siirtyy Helsingin seudun joukkoliikenteelle (HSL).

Tarkastustoiminnalla pyritään ennalta ehkäisemään ilman asianmukaista lippua matkustamista ja ohjaamaan matkaan oikeuttavan lipun hankintaan. Tarkastustoiminnalla turvataan lipputuloja.

Matkalippujen tarkastajien toiminta perustuu lakiin joukkoliikenteen tarkastusmaksusta (469/79) sekä lakiin järjestyksen pitämisestä joukkoliikenteessä (472/77). Matkustajalta peritään tarkastusmaksu 80 euroa ja kertalipun (tai arvolipun) hinta, jos hänellä ei ole matkaan oikeuttavaa lippua.

Tarkastusmaksu voidaan määrätä mm. seuraavissa tapauksissa:
• matkustajalla ei ole lippua (lukuun ottamatta matkustajia, joilla on oikeus matkustaa ilman lippua)
• matkakorttia ei ole leimattu
• henkilökohtainen lippu on väärällä henkilöllä (esim. opiskelijaliput, Kelan koulumatkatukiliput, koululiput, Nysse+VR)
• lippu on vanhentunut tai ei ole vielä voimassa
• väärä ikäryhmä (Ikäryhmien haltijakohtaisilla lipuilla saa matkustaa seuraavasti: seniorin lipulla seniori, aikuisen lipulla aikuinen/nuori/lapsi, nuoren lipulla nuori/lapsi, lapsen lipulla lapsi)
• matkustaja matkustaa väärän vyöhykkeen lipulla
• matkakortti on suljettu.

Tarkastustoiminta busseissa

Tarkastajat nousevat bussiin aina etuovesta. Tarkastajilla on mukanaan tarkastuspassi, jonka he näyttävät pyydettäessä.

Tarkastajalla on liputta matkustavan asiakkaan kiinniotto-oikeus (tarkastusmaksulaki 11 §). Tarvittaessa paikalle voidaan kutsua poliisi esimerkiksi silloin, kun tarkastajalle on annettu vääriä henkilötietoja tai asiakas on rikkonut tai tärvellyt liikennöitsijän omaisuutta.

Tarkastusmaksun maksaminen

Asiakkaan on tarkastusmaksulain mukaan ilmoitettava tarkastajan vaatimuksesta henkilötietonsa. Jos asiakas haluaa pysyä nimettömänä, tarkastusmaksu on suoritettava heti käteisellä. Tarkastusmaksua ei voi maksaa tarkastustilanteessa pankki- tai luottokorteilla, vaan asiakas saa mukaansa maksumääräyksen.

Päätökseen voi vaatia oikaisua Helsingin Seudun Liikenteeltä (HSL).

Lue lisää:

http://joukkoliikenne.tampere.fi/liput-ja-hinnat/tarkastusmaksu.html