Simo Frangén kulkee kävellen ja julkisilla

26.09.2016

Eurooppalaista Liikkujan viikkoa vietettiin 16.-22.9. Teemana oli ”Mieti miten kuljet!”. Liikkuvan Tampereen projektipäällikkö Johanna Riippi haastatteli Simo Frangénia Liikkuvan viikon teemoista. Simo osoittautui vankkumattomaksi kävelyn, pyöräilyn ja joukkoliikenteen suosijaksi. 

Millä kulkuvälineellä kuljet pääasiassa Tampereella?

Simo Frangén asuu Tampereella Tammelassa, eikä hän omista autoa. Simo kertoo kulkevansa pääasiassa kävellen, mutta pitkillä matkoilla hän käyttää julkisia kulkuvälineitä. Joskus, kun julkisilla ei pääse, hän vuokraa auton.

"Tämä tulee edullisemmaksi kuin maksaa autosta koituvat ylläpitokustannukset", Simo tuumaa.

Oletko kokeillut kaupunkipyöriä eli Citybikejä?

Simolla on oma pyörä, joten Citybikejä ei ole ollut tarvetta kokeilla. Simo pitää kaupunkipyöräjärjestelmää silti hyvänä erityisesti turisteille.

"kaupungista saa paljon enemmän irti, kun kulkee pyörällä tai kävellen", Simo toteaa. "Tärkeää olisi kuitenkin huomioida pyöräparkkien sijainti ja määrä, jotta käyttäminen olisi mielekästä."

Oletko koskaan omistanut autoa?

Simo ei ole koskaan omistanut omaa autoa, vaikka ajokortti hänellä on ollut 19-vuotiaasta alkaen. Nuoruudessa tuli ajeltua äidin keltaisella kiitäjällä.

Pidätkö liikennettä Tampereella turvallisena?

Simo pitää Tamperetta pääosin turvallisena liikkua. Vaaranpaikkoja tulee silloin, jos joku pyöräilijä ajaa vauhdikkaasti vilkkaasti liikennöidyllä kadulla.

Kun pyöräilet, niin käytätkö pyöräilykypärää?

Simo pitää herrasmiespyöräilytyylistä hattu päässä eikä käytä kypärää. Kun Simon poika oli pieni ja istui polkupyörän turvaistuimella, Simo piti huolen, että hänellä ja pojalla oli kypärät päässä.

"Useissa tutkimuksissa on tullut esille, että autoilijoille ja pyöräilijöillekin voi tulla väärää turvallisuuden tunnetta kypärän käytöstä. Autot saattavat ohittaa kypärää käyttävät pyöräilijät lähempää kuin kypärättä ajavat. On kuitenkin tilanteita, joissa kypärän käyttö on perusteltua", Simo toteaa.

Turvallisuuden parantamiseksi Simosta olisi kuitenkin tärkeintä liikennesääntöjen kertaaminen niin kävelijöille, pyöräilijöille kuin autoilijoillekin. Myös sujuvat pyörätiet parantavat turvallisuutta.

Mitä mieltä olet kaupunkiseudun joukkoliikenteen uudesta Nysse-tunnuksesta?

"Huomasin, että bussien kyljissä lukee ”Nysse on tyylikäs” , mutta ajattelin, että tämä on osa olemassa olevaa joukkoliikenteen brändiä. Nysse on sopinut tamperelaisten suuhun jo niin pitkän aikaa, ettei sitä tullut ajatelleeksi, että kyseessä olisi jokin uusi asia."

"Tampereella on erityisesti keskustasta katsoen hyvät joukkoliikenneyhteydet. Useimmiten ei tarvitse odottaa kuin viisi minuuttia, niin joku bussi on tullut paikalle."

Mitä pitäisi tehdä, jotta tamperelaiset kulkisivat enemmän pyörällä, kävellen tai joukkoliikenteellä?

"Kävely ja pyöräily kannattaa aina. Tärkeää olisi varmistaa tamperelaisten arjen sujuvuus. Kampanjat voivat pitää teemaa yllä, mutta jos olosuhteet antavat myöten ja tamperelaiset huomaavat, että pyörällä tai joukkoliikenteellä pääsee nopeammin kuin omalla autolla, niin silloin valitaan se nopeampi vaihtoehto", Simo kertaa.

Kävitkö kyykkäämässä itsellesi ilmaisen lipun?*

"Pelaan kolme kertaa viikossa sulkapalloa, salibandya ja tennistä. En minä niiden jälkeen pääse enää kyykystä ylös."

*Auton vapaapäivänä eri puolilla kaupunkia jaettiin ilmaisia kertalippuja 20 kyykkyä vastaan.

http://visittampere.fi/article/tutustu-kaupunkiin-ota-alle-tampere-citybike