Kuntarajat voi unohtaa, kun Nysse-liikenne käynnistyy 6.6.

31.05.2016

Tampereen seudun joukkoliikenne siirtyy uuteen aikakauteen maanantaina 6.6.2016, kun kesäaikataulujen lisäksi voimaan tulee uusi vyöhykemaksujärjestelmä. Kangasala, Lempäälä, Nokia, Orivesi, Pirkkala, Tampere, Vesilahti ja Ylöjärvi saavat yhtenäiset liput, ikäryhmät ja alennukset.
Muutoksen tavoitteena on kasvattaa ja helpottaa joukkoliikenteen käyttöä koko Tampereen seudulla. Jatkossa tutut siniset bussit liikennöivät koko alueella Nysse-tunnuksen alla.

Uudessa järjestelmässä kuntarajoilla ei ole enää matkustettaessa merkitystä. Seudun vyöhykkeet A, B, C, D, E ja F jakautuvat kaikkien kuntien alueille. Matkan hinnoittelu perustuu matkan pituuteen eli siihen, kuinka monella vyöhykkeellä matkan aikana kuljetaan.

Myös lippuvalikoima uudistuu. Peruslippuvalikoimaan kuuluvat kausi-, arvo- ja kertaliput, jotka ostetaan aina vähintään kahdelle vierekkäiselle vyöhykkeelle. Näin hinnoittelu on mahdollisimman reilua - kulkipa matka yhdeltä vyöhykkeeltä kumpaan suuntaan tahansa. Lippuihin sisältyy 1-2 tunnin vaihto-oikeus (1 tunti 2-3 vyöhykkeen matkoilla ja 2 tuntia 4-6 vyöhykkeen matkoilla).

Suurin osa matkoista tehdään vyöhykkeiden A ja B alueilla. AB-lipun hinta on sama kuin 1-vyöhykkeellä tällä hetkellä, eli matkan hinta ei nouse. Vyöhyketiedot löytyvät linjoittain ja pysäkeittäin joka kotiin jaettavasta aikataulukirjasta sekä erilaisista nettipalveluista (joukkoliikenne.tampere.fi).
Uudet ikärajat koko Tampereen kaupunkiseudulla ovat seuraavat (huomaa lasten ikärajan nosto 16 vuoteen):

  • Aikuiset 25 vuotta täyttäneet
  • Nuoret 17-24-vuotiaat
  • Lapset 7-16-vuotiaat (alle 7-maksutta maksavan matkustajan mukana)
  • Seniorit 65 vuotta täyttäneet

Alennuksiin ja ilmaismatkoihin tulee yhtenäinen käytäntö kaikille vyöhykkeille. Esimerkiksi lasta vaunuissa tai rattaissa kuljettava matkustaja voi matkustaa ilmaiseksi kaikkien vyöhykkeiden alueella.

Tampereen seudun joukkoliikenteessä otetaan myös käyttöön kesäkauden aikana tarkastusmaksu, joka peritään ilman asianmukaista lippua matkustavalta. Tarkastusta hoitaa syksyyn 2017 jatkuvassa pilotissa HSL (Helsingin seudun liikenne), joka on tällä hetkellä ainoa organisaatio Suomessa, joka hoitaa tarkastusmaksulain mukaista matkalippujen tarkastustoimintaa. Oman alueensa lisäksi HSL tarkastaa matkaliput koko maan junaliikenteessä. Tarkastusmaksun suuruus on sekä Helsingissä että Tampereella 80 euroa.

Hyödyllisiä linkkejä:

Vyöhykkeet: http://joukkoliikenne.tampere.fi/muutokset-2016/vyohykkeet.html
Hinnasto: http://joukkoliikenne.tampere.fi/muutokset-2016/liput/hinnasto.html
Lippuvalikoima: http://joukkoliikenne.tampere.fi/muutokset-2016/liput.html
Lippujen myynti: http://joukkoliikenne.tampere.fi/liput-ja-hinnat/myyntipisteet.html
Linjasto 6.6. alkaen: http://joukkoliikenne.tampere.fi/muutokset-2016/linjasto.html
Usein kysytyt kysymykset: http://joukkoliikenne.tampere.fi/muutokset-2016/usein-kysyttya.html