Kaikki joukkoliikenteen digitaaliset palvelut kasvussa

06.02.2018

Tampereen seudun joukkoliikenteen kaikkien digitaalisten palveluiden käyttömäärät kasvoivat viime vuonna. Digitaalisiin palveluihin kuuluvat Allu Aikataulut, Repa Reittiopas, Lissu Liikenteenseuranta ja Nella Nettilataus.

Suurimman nousun teki jo kuusi vuotta toiminnassa ollut Nella Nettilataus, joka kasvoi viime vuonna 48 %. Nettilatausta käytettiin vuonna 2017 yli miljoona kertaa. Palvelussa voi muun muassa ostaa Tampereen matkakortille lippuja, tarkistaa matkakortin saldon ja asettaa sähköpostimuistutuksen lippusaldoista.

Terhi Tammelinin, 20, mielestä paras joukkoliikenteen digitaalinen palvelu on Lissu Liikenteenseuranta. Lissusta matkustajat voivat seurata bussin etenemistä reitillä ja arvioitua pysäkille saapumisaikaa. Tammelin on ottanut Lissun päivittäiseen käyttöön.

Tammelinin suosikkipalvelu ei kuitenkaan vedä vertoja joukkoliikenteen suosituimman digitaalisen palvelun, aikatauluhaun käyttäjämäärille. Bussien aikatauluja haettiin Allu Aikataulut -palvelusta viime vuonna lähes neljä miljoonaa kertaa, kun taas liikenteenseurantaa käytettiin noin 0,5 miljoonaa kertaa. Viime syksynä Tampereen yliopistoon puheviestintää opiskelemaan muuttanut Tammelin käyttää Lissun lisäksi myös muita joukkoliikenteen digitaalisia palveluita.

- Bussimatkojen suunnitteluun käytän Repa Reittiopasta, koska tämä on uusi kaupunki minulle. En oikeasti tiedä täällä vielä paikkoja. Nuori nainen tunnustaa, ettei hänellä ole hyvää suuntavaistoa, joten hän on kokenut Repan hyväksi palveluksi. Myös moni muu on löytänyt reittioppaan, sillä palvelua käytettiin vuonna 2017 vajaa 2 miljoonaa kertaa.

Digitaaliset palvelut laajenevat tänä vuonna: mobiilimaksaminen mahdolliseksi

Joukkoliikenteen digitaaliset palvelut laajenevat kesällä, jolloin matkustajat voivat maksaa bussimatkansa myös matkapuhelimellaan. Matkalippu ostetaan matkapuhelinsovelluksella, johon voi liittää pankki- tai luottokortin. Lipun voi halutessaan maksaa myös puhelinlaskussa.

Aluksi matkapuhelinsovelluksesta ostamista kokeillaan vain kertalipuilla yhdellä bussilinjalla, jota ei ole vielä määritelty. Jos kokeilusta saadaan hyviä kokemuksia, voidaan sitä laajentaa muihin busseihin. Uudistus ei vaikuta matkakorttiasiakkaisiin, mutta voi helpottaa esimerkiksi satunnaisten matkustajien ja matkailijoiden liikkumista.

Uudistus on osa laajempaa joukkoliikenteen maksu-, info- ja suunnittelujärjestelmien hankintaa, jota valmistellaan Smart Tampere Digiohjelmassa.

Digiohjelma: Joukkoliikenteen digihankinnat