EU:n vammaiskortti käyttöön Nysse-liikenteessä

20.06.2019

Tampereen seudun joukkoliikenteessä voivat tällä hetkellä matkustaa maksutta näkövammaisen ja kehitysvammaisen henkilön saattaja, kun saatettavalla on mukanaan Tampereen Seudun Näkövammaiset ry:n näkövammaiskortti tai Kuurosokeiden toimintakeskuksen jäsenkortti tai Tampereen Kehitysvammaisten Tuku ry:n myöntämä saattajakortti.

Nykyinen käytäntö korvataan EU:n A-merkityllä vammaiskortilla 1.1.2020 alkaen. EU:n vammaiskortti haetaan KELAsta ja se myönnetään vammaisille henkilöille etukäteen määrättyjen kriteerien perusteella. Vammaiskortilla vammaiset ihmiset voivat Suomessa ja muissa EU-maissa todentaa vammaisuutensa tai avustajan tarpeensa matkustaessaan esimerkiksi julkisilla kulkuneuvoilla ja osallistuessaan liikunta- ja kulttuuritapahtumiin. Jos kortissa on A-merkintä, henkilöllä on tarve avustajaan.

EU:n vammaiskortti on maksullinen, kuten osa nykyisistä käytössä olevista saattajakorteista. Nykyisten korttien myöntäjät toivoivat siirtymäaikaa muutokselle, ja siksi EU:n vammaiskortti otetaan Tampereen seudun joukkoliikenteessä käyttöön puolen vuoden siirtymäajan jälkeen, 1.1.2020 alkaen.