Lapset

- - lapset.jpg

Lastenlipulla voivat matkustaa alle 17-vuotiaat lapset. Kuljettajalla on oikeus tarkistaa lapsen ikä. Jos lapsi näyttää ikäistään vanhemmalta, voi hän pitää mukanaan esim. Kela-korttia.

Alle 7-vuotiaat saavat matkustaa maksutta yli 7-vuotiaan matkustajan mukana. Asiakaspalvelusta saa lapselle oman "matkakortin", jota lapsi voi näyttää kuljettajalle bussiin noustessa. Kortille ei  ladata lippuja, vaan se on vapaaehtoinen harjoittelukortti.

Päiväkotiryhmissä hoitajan mukana saa matkustaa maksutta enintään kuusi alle 7-vuotiasta lasta.

Lasten annetaan aina poistua ensin bussista poistuessa. Jos lapsi tulee aikuisen perässä, kuljettaja ei välttämättä näe peilistä pientä poistujaa.

Lastenvaunut ja rattaat

- - vaunut.jpgKyytiin saa nousta maksutta lastenvaunuissa tai -rattaissa matkustavan lapsen kanssa kaikilla vyöhykkeillä (yömaksua ei peritä). Mukana olevat alle 7-vuotiaat saavat matkustaa myös ilmaiseksi. Tyhjät tai kokoontaitettavat rattaat/vaunut eivät oikeuta maksuttomaan matkaan.

Näytä pysähtymismerkki selvästi ja ajoissa kuljettajalle kättä heilauttamalla. Käytä pimeällä heijastinta (esim. matkakorttikuoren takapinta).

Nouse kyytiin bussin keskiovesta. Kuljettaja avaa oven, kun painat vaunupainiketta. Tällöin ovet eivät myöskään sulkeudu liian aikaisin. Työnnä vaunut/rattaat bussiin menosuunta edellä.

Sijoita vaunut tai rattaat bussin keskiosaan, niiden oikea sivu kulkusuuntaan. Keskisillan paikka on yleensä merkitty tarralla. Jätä tilaa myös toisille vaunuille.

Lapsen on matkustettava vaunuissa tai rattaissa koko matkan ajan. Huolehdi, että vaunut ovat tukevasti paikoillaan ja pysyttele itse niiden lähellä. Joskus liikenteessä voi tulla äkkijarrutuksia.

Älä koskaan jätä vaunuja ja lasta keskisillalle yksin ilman aikuisen valvontaa. Älä siis mene istumaan ja jätä lasta vaunuihin.

Poistuessasi käytä vaunuille tarkoitettua painiketta. Anna pysähtymismerkki hyvissä ajoin. Turvallisin tapa poistua on mennä itse ensin ja vetää vaunut/rattaat ulos työntösangasta.

Huomioithan...

  • Bussiin pääsee maksutta vain vaunuissa/rattaissa matkustavan lapsen kanssa. Kokoon taitetut  rattaat/vaunut tai kantorepussa oleva lapsi eivät oikeuta ilmaiseen matkaan.
  • Varaudu siihen, että ruuhka-aikana et ehkä pääse ensimmäiseen autoon. Keskisillalla voi olla muita matkustajia tai esimerkiksi rollaattorin käyttäjä.
  • Ota huomioon myös muut matkustajat. Kaikkien on päästävä liikkumaan ja poistumaan bussista turvallisesti. Pyydä tarvittaessa rohkeasti apua, jotta matkanteko käy joustavasti.