Lapset

- - lapset.jpg

Lastenlipulla voivat matkustaa alle 17-vuotiaat lapset. Kuljettajalla on oikeus tarkistaa lapsen ikä. Jos lapsi näyttää ikäistään vanhemmalta, voi hän pitää mukanaan esim. Kela-korttia.

Alle 7-vuotiaat saavat matkustaa maksutta yli 7-vuotiaan matkustajan mukana. Asiakaspalvelusta saa lapselle oman "matkakortin", jota lapsi voi näyttää kuljettajalle bussiin noustessa. Kortille ei  ladata lippuja, vaan se on vapaaehtoinen harjoittelukortti.

Päiväkotiryhmissä hoitajan mukana saa matkustaa maksutta enintään kuusi alle 7-vuotiasta lasta.

Lasten annetaan aina poistua ensin bussista. Jos lapsi tulee aikuisen perässä, kuljettaja ei välttämättä näe peilistä pientä poistujaa.

Lastenvaunut ja rattaat

- - vaunut.jpgVaunujen ja rattaiden kanssa saa matkustaa maksutta kaikilla vyöhykkeillä (yömaksua ei peritä). Myös mukana olevat alle 7-vuotiaat saavat matkustaa ilmaiseksi. Jos lapsi ei matkusta vaunuissa tai rattaissa tai ne on taitettu kokoon, on matkasta maksettava normaali maksu.

Jos vaunut joudutaan kuljettamaan matkatavarana (bussit, joissa ei ole vaunuille varattua tilaa, esim. pitkänmatkan bussit), matkasta ei peritä maksua.

Näytä pysähtymismerkki selvästi ja ajoissa kuljettajalle kättä heilauttamalla. Käytä pimeällä heijastinta (esim. korttikotelon takapinta).

Nouse kyytiin bussin keskiovesta. Kuljettaja avaa oven, kun painat vaunupainiketta. Tällöin ovet eivät myöskään sulkeudu liian aikaisin. Työnnä vaunut/rattaat bussiin menosuunta edellä.

Sijoita vaunut tai rattaat oikea kylki edellä bussin keskiosaan, etupenkkirivistön taakse. Etupenkit estävät vaunuja heilahtamasta esim. äkkijarrutuksen sattuessa. Jos kyytiin tulee muita vaunuja, sijoitetaan ne ensimmäisten jatkoksi.

Lapsen on matkustettava vaunuissa tai rattaissa koko matkan ajan. Huolehdi, että vaunut ovat tukevasti paikoillaan ja pysyttele itse niiden lähellä.

Poistuessasi käytä vaunuille tarkoitettua painiketta. Anna pysähtymismerkki hyvissä ajoin. Turvallisin tapa poistua on mennä itse ensin ja vetää vaunut/rattaat ulos työntösangasta.

Ei näin

Älä koskaan jätä lasta tai vaunuja ilman aikuisen valvontaa. Säännöt ja ohjeet on laadittu, jotta kaikkien matkanteko sujuisi turvallisesti.

 

Huomioithan...

  • Bussiin pääsee maksutta vain vaunuissa/rattaissa matkustavan lapsen kanssa. Kokoon taitetut  rattaat/vaunut tai kantorepussa oleva lapsi eivät oikeuta ilmaiseen matkaan.
  • Varaudu siihen, että ruuhka-aikana et ehkä pääse ensimmäiseen autoon. Keskisillalla voi olla muita matkustajia tai esimerkiksi rollaattorin käyttäjä.
  • Ota huomioon myös muut matkustajat. Kaikkien on päästävä liikkumaan ja poistumaan bussista turvallisesti. Pyydä tarvittaessa rohkeasti apua, jotta matkanteko käy joustavasti.