Matkakortin käyttöohjeet

Linja-autoissa olevat korttilaitteet ovat nopeita ja helppoja käyttää. Matkakortti tai vuorokausilippu käytetään kortinlukijassa aina autoon noustessa, myös vaihtomatkoilla. Matkakortti asetetaan lukijassa olevaan ympyrään. Kortin voi poistaa laitteelta äänimerkin ja merkkivalon jälkeen.

Matkakortin lukijoita uudistetaan 2018-19!
Lue lisää täältä.

Kaverin matkan maksaminen

Jos maksat usemman henkilön matkan, käytä kortti laitteella maksettavia henkilöitä vastaava määrä. Maksettavien henkilöiden tulee kuulua kanssasi samaan tai alempaan ikäryhmään. Ensimmäinen maksu on omasi (sisältäen mahdolliset etuudet) ja seuraavat veloitetaan arvolipulta matkakortille asetetun ikäryhmän mukaisesti. Jos muut samalla kortilla maksaneet poistuvat autosta aiemmilla pysäkeillä, on kortti jätettävä viimeisenä autoon jäävän haltuun.


Yölisän maksaminen

Yölisä peritään klo 00.00–04.40 lähtevillä vuoroilla normaalimaksun lisäksi kaikilla vyöhykkeillä, kaikilta ikäryhmiltä. Yölisä veloitetaan automaattisesti matkakortille ladatulta arvolipulta. Jos arvolippua ei ole tai sen arvo ei riitä, on yölisä maksettava kuljettajalle käteisellä. Jos matka on maksettu ennen klo 00.00, peritään yövuorolisä klo 00.00 jälkeen tehdystä vaihtomatkasta. Kun lisä peritään matkan maksun yhteydessä arvolipulta, se on myös edullisempi kuin käteisellä maksettuna. Pelkkää yölisää ilman matkaa ei voi valita veloitettavaksi arvolipulta.


Vaihtomatkan tekeminen

Matkoihin sisältyy vaihto-oikeus lipun voimassaolovyöhykkeillä. Vaihto-oikeus on

» 1 tunnin 1-2 vyöhykettä sisältävillä matkoilla ja

» 2 tuntia 3-6 vyöhykettä sisältävillä matkoilla.

Voit siis vaihtaa bussista toiseen samalla maksulla 1-2 tunnin aikana. Matkakortti käytetään kortinlukijassa myös vaihtomatkoilla.

Samalla matkakortilla voi maksaa enintään 9 henkilön vaihdollisen matkan. Vaihdottoman matkan voi maksaa suuremmastakin ryhmästä samalla matkakortilla.

Yölisä vaihtomatkalla

Yölisä peritään klo 00.00–04.40 lähtevillä vuoroilla normaalimaksun lisäksi kaikilta ikäryhmiltä. Jos matka on maksettu ennen klo 00.00, peritään yölisä klo 00.00 jälkeen tehdystä vaihtomatkasta.

Lisä peritään matkan maksun yhteydessä automaattisesti arvolipulta, jolloin se on myös edullisempi. Ilman arvolippua lisä on maksettava käteisellä. Pelkkää yölisää ei voi maksaa arvolipulla.


Kortinlukijan valot

Kortinlukijan näyttöruutu ilmoittaa

Jos haluat näyttöruudun informaation säilyvän ruudulla pidempään, pidä korttia lukulaitteella kauemmin.

Vihreä valo yläpalkissa ja/tai  ympyrässä tarkoittaa maksettua matkaa.

- - - vihrea.jpg

Keltainen valo varoittaa lipun loppuvan pian. Arvolippua on tällöin jäljellä alle 4 € ja kausilippua alle 4 päivää.

- - - vihrea_keltainen.jpg

Punainen valo sekä viisi äänimerkkiä tarkoittavat, että matkakortillasi ei ole voimassa olevaa lippua, matkakortti on suljettu tai lipun vyöhykkeet eivät kelpaa. Matka maksetaan arvolipulla tai rahalla. Lataa matkakorttisi ja tarkista oikeat vyöhykkeet. (Suljettu kortti otetaan matkustajalta pois.)

- - - punainen.jpg

Jos vain valopalkin reunat ovat punaiset ja kuuluu äänimerkki, on yölisä maksettava kuljettajalle käteisellä. Vihreä valo ympyrässä kertoo maksetusta matkasta.

- - - pun_vihrea_pun.jpg