Näin käytät Allu Aikatauluja

Aikataulut-palvelusta voit paitsi hakea pysäkkikohtaisia aikatauluja, myös katsoa pysäkkikohtaista reittiaikataulua. Pysäkkiaikataulut ovat arvioita, ajantasaus on erikseen tummennettu aikatauluissa. Arvioaikojen toteutumista ei voida taata esim. ruuhkien, sää- ja liikenneolosuhteiden takia.

1 Linjakohtaiset aikataulut

1a Aikataululistaus

Allun yleisin käyttötarkoitus on hakea tiedetyn linjan aikatauluja. Klikkaa linjojen listauksesta haluamaasi linjaa, esim. 3.

1b Miten luet aikatauluja?

(1) Vihreällä pohjalla äärimmäisenä vasemmalla ovat tasatunnit. Tasatuntien lisäksi taulukon rivillä on minuutti/linjatieto.
(2) Tummennettu luku kauttaviivan vasemmalla puolella (esim. 25) tarkoittaa minuutteja tasatunnin jälkeen. Eli tässä tapauksessa bussi on pysäkillä arviolta klo 5.25.
(3) Tummentamaton luku kauttaviivan oikealla puolella on linjan numero, tässä esimerkissä 28.
(4) Minuuttien ja linjanumeron jälkeen on lisätietokenttä, esim. Ka. Lisätietojen selitykset löytyvät aikataulujen alaosasta. Ne on syytä lukea huolellisesti, sillä ne sisältävät informaatiota linjan päätepysäkeistä, reitistä, yöliikenteestä jne.

Viemällä hiiren haluamasi lähdön päälle palvelu näyttää keltaisella pohjalla kaikki saman Nysselinjan lähdöt.

1c Reitti-ja vyöhykeinformaatio

Kun olet valinnut haluamasi linjat, reittitiedot ilmestyvät näkyville. Nuolet-napista voit vaihtaa reitin suuntaa. Samalla aikataulut palvelussa muuttuvat vastakkaiseen suutaan. Reittikaaviossa on pysäkit merkitty vyöhykesymboleilla Tässä esimerkissä yliopisto sijaitsee A-vyöhykkeellä, kun taas päätepysäkki Annala sijaitsee B-vyöhykkeellä.

2 Pysäkkikohtaiset aikataulut

2a Pysäkin syöttäminen palveluun

(1) Pysäkkikohtaiset aikataulut löydät, kun syötät pysäkkitiedon palveluun. Voit syöttää pysäkin joko pysäkin nimellä (esim. yliopisto) tai numerolla (esim. 5655). Hakukentän alla olevasta aakkosellisesta listasta voit hakea pysäkkiä sen alkukirjaimen mukaan. Tällöin ruudulle tulostuvat esim. kaikki m-kirjaimella alkavat pysäkit, joita klikkaamalla voit valita pysäkin.
(2) Jos et ole varma pysäkin nimestä tai numerosta (pysäkin nimi- ja numerotieto löytyvät pysäkkikatoksesta), voit etsiä pysäkkiä myös kartalta. Klikkaa ”Valitse pysäkki kartalta” tai paina kartan kuvaa, jolloin sovellus tuo ruudulle isomman kuvan kartasta pysäkkeineen.

2b Useamman pysäkin näkymä (pdf-tiedosto)

Ensimmäisellä sivulla on sinisessä otsikkopalkissa (1) pysäkin nimi, (2) pysäkin numero sekä (3) liikennöintivyöhyke, johon pysäkki kuuluu. Aikataulutietojen alla on mm. (4) aikataulujen voimassaoloaika. Siniset linjat ovat Tampereen seudun joukkoliikenteen omaa liikennettä, punaisella merkityt ovat yhteistariffiliikennettä. Molempiin käy maksuna Nysse-kortti. Aikataulun alla on voimassaoloaika, tietoa yölisästä sekä joukkoliikenteen yhteystiedot.

2C Pysäkkiaikataulun räätälöiminen

(1) Kun olet hakenut pysäkin, aikataulut-palvelu näyttää pysäkkisi kolme pysäkin kautta kulkevaa seuraavaa lähtöä. Tämä tieto tulee Alluun Lissu Liikenteenseurannasta.
(2) Jos olet matkustamassa esim. yliopistolta Annalaan, voit valita näytettäviksi linjoiksi pelkästään linjat 9 ja 9K.
(3) Muista painaa päivitä-painiketta, jotta valintasi astuu voimaan.
(4) Nyt olet räätälöinyt itsellesi pysäkkiaikataulun. Voit nyt tulostaa itsellesi oman pysäkkisi aikataulun vaikkapa jääkaapin oveen.